dinsdag 13 maart 2018

EXH: Een schemer van Weemoed (Mol)

Dubbeltentoonstelling:
 

'Ernest Midy (1877-1938)'
Jakob Smitsmuseum (Mol, België)
Tot en met 15 april 2018


'Molse schilderskolonie 1880-1914'

't Kristallijn (Mol, België)
Tot en met 25 maart 2018


Opening op vrijdag 9 maart om 20u in 't Kristallijn. Introductie bij de tentoonstelling door Fernand Van Gompel, ere-conservator JSM en Orphee Pannekoucke, directeur van de Academie voor Beeldende Kunsten van Mol.

Ernest Midy (1877-1938) in het Jakob Smitsmuseum


Mol, inbegrepen de heide in de omgeving, was één van de locaties waar kunstenaars al vanaf het midden van de negentiende eeuw naartoe trokken, weg uit de drukke steden, om in de natuur te gaan schilderen.

In de lente van 1902 verhuist ook de 25-jarige kunstenaar Ernest Midy naar Mol. Over het waarom van de keuze voor Mol tasten we in het duister. De Molse schilderskolonie is dan in volle bloei: hebben de faam van die kunstenaarsbent en de zoektocht naar landschappen en boereninterieurs de jonge schilder aangelokt?

In datzelfde jaar nam de Molse gemeenteraad de principiële beslissing om een tekenschool op te richten. in oktober 1903 werd één kandidatuur ingediend voor de functie van ‘professor’: die van Ernest Midy. Hij werd er de eerste directeur. Maar Ernest Midy was natuurlijk ook schilder, en niet van de minst productieve. Zijn atelier had hij een tijdlang in de Boerestraat van Mol-Sluis. Hij onderhield contacten met Jakob Smits en gaf privé-les aan de Olmense kunstenaressen Margriet en Maria Vaes, met wie hij een blijvende vriendschap deelde. (Margriet overleed helaas op jonge leeftijd.)

Met niet minder dan zeven werken was Ernest bijzonder goed vertegenwoordigd in Internationale Kunsttentoonstelling in 1907

Leven en werk van Ernest Midy raakten in de vergetelheid, ook al omdat er tijdens zijn leven nooit een grote individuele tentoonstelling had plaatsgevonden. Pas in de jaren 1980 leefde de belangstelling weer op. De heer Hubert Heykers, zoon van de jongste zus van Ernest Midy, bouwde na het overlijden van zijn moeder geleidelijk een significante Midy-collectie uit, samen met zijn echtgenote. In 2009 schonk het echtpaar Heykers – Van der Steen deze verzameling aan Museum Kempenland (Eindhoven). In deze tentoonstelling tonen we deze unieke collectie.

Molse schilderskolonie 1880-1914 in 't Kristallijn

In de tweede helft van de 19de eeuw vond de natuurgetrouwe schilderkunst van de School van Barbizon veel navolging. Overal ontstonden kunstenaarskolonies. Tussen 1880 en 1914 oefende ook Mol een sterke aantrekkingskracht uit op kunstschilders. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland kwamen hier hun inspiratie zoeken. Jakob Smits, Charles Claessens, Paula Van Rompa-Zenke, Emile Van Damme-Sylva, Frans Van Leemputten, Franz Courtens, Willem Battaille, Edgard Farasyn, Otto Heichert en veel andere academisch gevormde schilders waaronder Ernest Midy.

De vaste collectie van het JSM werd recent uitgebreid met werken van de Molse School én Ernest Midy uit de collectie Ronald Luyten. Deze nooit eerder getoonde werken maken deel uit van de selectie die getoond wordt in 't Kristallijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten