maandag 2 maart 2020

EXH: Strike a Pose: negentiende-eeuwse academische naakten in Gentse verzamelingen

Strike a Pose: negentiende-eeuwse academische naakten in Gentse verzamelingen
Een initiatief van de UGent Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen / Onderzoeksgroep ThIS - The Inside Story
Vandenhove (Rozier 1, 9000 Gent)
28 feb 2020 - 14 mrt 2020
Open op do-vr-za, 14-18u


Félix De Vigne, Liggend mannelijk naakt, in profiel, [1842]. UBGent, TEK.003659

In de negentiende eeuw vormde het naaktmodel een hoeksteen van de kunstpraktijk. Bewaarde tekeningen en schetsen geven een intieme inkijk achter de schermen van de academie en het atelier van toen. Ze getuigen van een dubbelzinnige blik: één die slingert tussen theorie en praktijk, tussen traditie en vernieuwing, tussen bewondering en afstandelijkheid, tussen een esthetisch ideaal en de ongefilterde indruk van een lichaam van vlees en bloed.

Strike a Pose toont naaktstudies gemaakt in en rond de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, en belicht zo de rol van het naakt in de negentiende-eeuwse tekenklas. Daarvoor doet ze een beroep op de rijke collecties van twee nabijgelegen instellingen: de Universiteitsbibliotheek-Boekentoren en het KASK (Hogeschool Gent-School of Arts). De uitgekozen werken zijn o.a. van de Gentse kunstenaars Félix de Vigne, Théodore Canneel, Jan Baptist Lammens en Jean Delvin, alsook van de Fransman Jules Breton en de Japanner Torajiro Kojima, die in Gent studeerden.

De tentoonstelling is tot en met zaterdag 14 maart te bezichtigen in Vandenhove, het interfacultaire studiecentrum voor Architectuur en Kunst van de UGent. Meer informatie is te vinden op de website van Vandenhove.

Curator: Thijs Dekeukeleire. Wetenschappelijk comité: Marjan Sterckx, Stefan Huygebaert, Malika M’rani Alaoui, Henk de Smaele.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten