donderdag 6 februari 2020

CONF: Verzamelen, herwaarderen en schenken: Het belang van private kunstcollecties in België en Nederland, 19de eeuw tot vandaag

CONF: Verzamelen, herwaarderen en schenken: Het belang van private kunstcollecties in België en Nederland, 19de eeuw tot vandaag
Museum Mayer van den Bergh, i.s.m. het KMSKA, Rubenianum, UAntwerpen & FARO
Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen
13 maart 2020, 09:00-18:15


Private kunstcollecties zijn vandaag een veelbesproken en boeiend item. Er is een groeiende belangstelling voor samenwerkingen en partnerships met private collectioneurs. Het Museum Mayer van den Bergh – zelf ontstaan als een privéverzameling – organiseert samen met Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een studiedag hierover in Antwerpen.

Op 13 maart vindt de studiedag ‘Verzamelen, herwaarderen en schenken. Het belang van private kunstcollecties in België en Nederland, van de 19de eeuw tot vandaag’ plaats in het Antwerpse Rubenianum. Specialisten uit Nederland en België gaan dieper in op de oorsprong en de ontwikkeling van het private verzamelen en schenken van 15de- en 16de-eeuwse kunst in België en Nederland. Er wordt bekeken welke rol private verzamelaars en schenkers van (oude) kunst in het hedendaagse culturele leven spelen en hoe relevant hun activiteit vandaag is.

Verschillende vragen komen hierbij aan bod. Wat zijn de motivaties van verzamelaars en schenkers? Hoe zien hun persoonlijke profielen en netwerken eruit? In welke historische en politieke context handel(d)en zij? Wat zijn de meest recente trends en ontwikkelingen in die verzamel- en schenkingscultuur? En welk juridisch en fiscaal kader is er voor schenkingen en legaten?

De dag wordt afgesloten met een keynote lezing en een debat over wat private verzamelaars, schenkers en openbare musea vandaag en in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen.

Aanleiding is de tentoonstelling Madonna ontmoet Dulle Griet. Verzamelaars in topstukken gevat, een expo over collectioneurs Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn, en de publicatie van een nieuw boek dat gewijd is aan 200 jaar kunstschenkingen aan het KMSKA.

Hier vindt u het volledige programma, en kan u uw ticket reserveren.

De studiedag is een gezamenlijke realisatie van Museum Mayer van den Bergh, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), Rubenianum, Universiteit Antwerpen – Centrum voor Stadsgeschiedenis en FARO – Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten