maandag 16 december 2024

CONF: (Re)Searching Connections. Artists' International Social Networks, 1850-1914

In het kader van het project Leerling-Meester II dat de geschiedenis van de Brugse Kunstacademie bestudeerd, organiseert Musea Brugge op 30 september en 1 oktober 2025 een tweedaags congres in de Academia Belgica in Rome. Dit congres biedt een platform voor onderzoekers om kritisch te kijken naar de vorming en werking van transnationale sociale netwerken van kunstenaars die actief waren tussen 1750 en 1914. Daarnaast worden nieuwe onderzoeksmogelijkheden verkend die mogelijk zijn gemaakt door digitale methodologieën. Ons eigen onderzoek vertrekt vanuit de Brugse kunstenaars die in Rome of Parijs hun kunstopleiding gingen afwerken. Met een brede chronologische en geografische focus voor het congres nodigen we bijdragen uit die betrekking hebben op de lange negentiende eeuw en diverse wereldwijde contexten. Het doel is om via een interdisciplinaire dialoog een beter begrip te krijgen van internationale artistieke uitwisselingen. Musea Brugge en Academia Belgica zijn verheugd om aan te kondigen dat de Call for Papers voor het internationaal congres “(Re)searching Connections” nu online staat.



https://www.museabrugge.be/collecties/bron/bron_academy/researching_connections


Call for Papers: “(Re)searching connections: Artists’ international social networks, 1750-1914” 

Academia Belgica, Rome, Italy 

Tuesday 30 September – Wednesday 1 October 2025 

Submission deadline: 15 February 2025 

Notification of acceptance: March 2025 



GEN/CONF: Aankopen 19de-eeuwse kunst in Nederland en België (ESNA Winter Seminar, 31/1/2025)

 Op vrijdag 31 januari 2025 organiseert ESNA, het platform voor 19de-eeuwse kunst, het jaarlijkse winterseminar in het RKD, Den Haag. Dit jaar staat het seminar in het teken van verwervingen van 19de-eeuwse kunst (de lange 19de eeuw) in Nederland en België gedurende de afgelopen vijf jaar (2020-2024).

Tijdens het seminar willen we een breder beeld schetsen van de recente trends op het gebied van verwervingen van 19de-eeuwse schone en toegepaste kunst in Nederland en België. Hoe weerspiegelen deze aankopen institutionele ambities, beschikbare middelen en lange-termijnvisies? Welke keuzes worden gemaakt en welke kansen benut? Dit evenement biedt de gelegenheid om hierover met vakgenoten in dialoog te gaan. 

Om dit goed te kunnen doen, werken we aan een inventarisatie van de werken die in de afgelopen vijf jaar (2020-2024) zijn verworven door musea en particulieren. We zijn geïnteresseerd in alle soorten kunstobjecten en materialen, van zowel Nederlandse en Belgische als buitenlandse makers: van schilderkunst tot keramiek, van textiel tot grafiek, en van beeldhouwkunst tot archieven en documentair materiaal omtrent de 19de-eeuwse kunstproductie.

Oproep voor input:

Bent u betrokken bij een instelling die verwervingen heeft gedaan? Dan nodigen wij u van harte uit om ons te helpen. Stuur bij voorkeur vóór 20 december 2024 een overzicht van de werken die uw instelling in de afgelopen vijf jaar heeft verworven, hetzij door aankoop of door schenking, naar ulrike.muller@uantwerpen.be.

Met uw input helpt u ons om de veelzijdigheid en diversiteit van recente verwervingen in kaart te brengen.

Save the date:

Reserveer alvast 31 januari 2025 in uw agenda. Het volledige programma en meer details volgen binnenkort.

Heeft u vragen of wenst u meer toelichting? Neem gerust contact met ons op via ulrike.muller@uantwerpen.be

We kijken uit naar uw inzendingen en hopen u te zien op het winterseminar!