Op 3 februari 2023 organiseert ESNA in samenwerking met het RKD het jaarlijkse ESNA Winter Seminar. Dit jaar staat het seminar in het teken van de receptie van het Frans impressionisme in Nederland. De kosten bedragen 15 euro voor professionals en 10 euro voor studenten. U kunt zich hier aanmelden via het RKD.
150 jaar impressionisme: hoe verzamelen en presenteren we het Frans impressionisme in Nederland?
Toen Museum Boymans [sic] in 1926 een Venetiaans stadsgezicht van Jean-François Raffaëlli aankocht schreef De Maasbode beteuterd: ‘Het is te betreuren dat deze groote school van Fransche impressionisten vrijwel geheel aan onze aandacht ontgaan is. Thans belangrijke werken van een Manet of Degas voor een openbare verzameling te verwerven, is een utopie’.
In tegenstelling tot de wel heel droevige toekomstvisie van De Maasbode, echter, groeide de collectie Impressionisten in Nederlandse collecties bescheiden: van de verwerving van de collectie van D.G. van Beuningen tot de recente aankopen van het Van Gogh Museum.
Naar aanleiding van het 150-jarige jubileum van Monets iconische Impression, soleil levant in 2024, organiseert ESNA in 2023 het Winter Seminar over de receptie van Franse Impressionisten in Nederland. Hoe verhouden we ons binnen de Nederlandse kunstwereld tot het Frans impressionisme 150 jaar na Monets baanbrekende schilderij, en hoe vertel je de verzamelgeschiedenis tot zover? In aanloop naar dit jubileumjaar, waarin verscheidene tentoonstellingen over het impressionisme zullen worden georganiseerd, gaan we met elkaar in gesprek over nieuwe kunst en nationalisme, publiek en particulieren, canonvorming en continuïteit, solisme en samenwerking, en verering en vergetelheid – en dat allemaal om de receptie van het Frans impressionisme in Nederland beter te kunnen doorgronden.
Door plenair in gesprek te gaan met conservatoren, onderzoekers én alle aanwezigen in de zaal willen we meer vat krijgen op de positie van Frans impressionisme in de Nederlandse kunstwereld en openbare collecties. Welke initiatieven lopen er op het gebied van tentoonstellingen en aankopen en welke onderzoeksvragen worden er gesteld? Wat is de positie van de kunststroming vroeger, nu en morgen, en hoe kunnen we als Nederlandse instellingen de krachten bundelen om de Collectie Nederland en de narratieven vanuit de wetenschap naar een hoger plan te tillen?
Programma
13:30 – 14:00 Welkom + inleiding
Sandra Kisters en Fleur Roos Rosa de Carvalho presenteren project Frans impressionisme in Nederlandse collecties en werpen eerste vragen op.
Hoofdvraag: Hoe verhouden we ons in Nederland tot het Frans impressionisme 150 jaar na Monets Impression, soleil levant (1874) en hoe vertel je de verzamelgeschiedenis tot zover?
14:00 – 17:00 plenaire gesprekken
Ronde tafel 1: de receptie van impressionisme in NL: een nieuwe narratief
Succesverhaal of aaneenrijging van gemiste kansen?
Nationale smaak?
Vergelijking met andere landen
Hoe kader je de groep af, wie waren precies de impressionisten?
Waar liggen kansen om nieuwe verhalen om te vertellen?
Waar vinden we nieuwe gegevens?
En bestaat er eigenlijk nog wel interesse in stroming?
Michael Phillip (Barberini), Mayken Jonkman (RKD), Joost van der Hoeven (VGM), Benno Tempel (Kunstmuseum) en Maaike Rikhof (kunsthistoricus) presenteren hun zienswijze, gevolgd door een discussie met de hele zaal. Moderator: Maite van Dijk
15.25-15.45 pauze
Ronde tafel 2: het verzamelen en presenteren van impressionisme in het NL van nu
Onderlinge samenwerking tussen musea op gebied verzamelen en exposeren
Wat is de invloed geweest van formalistisch modernisme op onze collecties en tentoonstellingen?
Welke verhalen over het impressionisme passen bij onze huidige tijd?
De Collectie Nederland: waar staan we en waar willen we naartoe?
De grote rol voor privaat mecenaat in verzamelgesch. En hoe zit dat nu?
Jenny Reynaerts (Rijksmuseum), Renske Cohen Tervaert (KMM), Frouke van Dijke (Kunstmuseum) en Henk Heijnen (Zaans Museum) presenteren hun zienswijze, gevolgd door een discussie met de hele zaal. Moderator: Bram Donders
17:00 – 17:45 Borrel
Informatie
Datum: vrijdag 3 februari 2023
Locatie: RKD Den Haag
Tijd: 13.30 – 17.30 uur
Deelname: 15 euro (10 euro studenten)
Aanmelden
U kunt tot en met woensdag 26 januari uw ticket kopen op de website van het RKD.