Op 19 en 20 november 2012 vindt in de Koninklijke Bibliotheek van België het internationaal colloquium ‘Het geïllustreerde boek in België 1800-1865’ plaats.
Terwijl er al heel wat onderzoek is gedaan naar het geïllustreerde boek in België rond 1900, blijft de periode daarvoor, van 1800 tot circa 1865, vrij onontgonnen gebied. Dit colloquium wil onderzoek doen naar die periode volgens verschillende onderzoeksassen: technieken en betrokken partijen, betrokken partijen en plaatsen, plaatsen en genres, handel en verspreiding. In de exposés komen figuren aan bod als Antoine Dewasme, Simonau en Toovey in Brussel, Avanzo in Luik, Félicien Rops in Namen, Felix De Vigne in Gent en enkele pioniers van de fotografie in de uitgeverswereld.
Botanische boeken, tijdschriften over tuinbouw, de geïllustreerde pers, architectuur, muziek, artistieke feesten en salons zijn stuk voor stuk genres en kanalen waarin Belgische illustratoren en kunstenaars hun kunst tot uiting brachten. Ook de invloed van het Belgische geïllustreerde boek in het buitenland, de handel en namaak worden aan de hand van casestudy’s behandeld.
Organisatie: Koninklijke Bibliotheek van België i.s.m. de contactgroep Documents rares et précieux van het FNRS en de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis.
Info: www.kbr.be