woensdag 17 oktober 2018

CONF: Game changers: Negentiende-eeuwse kunst, vroeger en nu

Winterseminarie: 'Game changers: Negentiende-eeuwse kunst, vroeger en nu'
European Society for Nineteenth-Century Art (ESNA)

25 januari 2019
RKD, Den Haag


Het onderzoek naar de kunst uit de negentiende eeuw is drastisch veranderd tijdens de afgelopen decennia. Met de opkomst van de new art history in de jaren 1970, werden marxistische, feministische, postkoloniale, freudiaanse en andere onderzoeksperspectieven toegevoegd aan het repertoire van de kunsthistoricus. Veel van deze nieuwe onderzoekslijnen evolueerden ook verder en vermengden zich met bestaande, meer traditionele onderzoekspraktijken. Ook vandaag pogen kunsthistorici om innovatieve methodologische en theoretische benaderingen van hun onderzoeksveld te ontwerpen of te combineren met bestaande perspectieven.

Dit voortdurende project van disciplinaire vernieuwing is een voorwerp van kritiek, waarbij het wordt weggezet als het product van een modieuze academische progressistische schijnlogica, maar ook de kern van de reflectie op het eigen vak die de bestaansvoorwaarde is van elke levende en relevante wetenschappelijke discipline.

Tijdens het zesde winterseminarie van ESNA proberen we daarom het kaf van het koren te scheiden: welk onderzoek, welke publicaties, welke tentoonstellingen of congressen veranderden nu écht ons begrip van de kunst van de negentiende eeuw en hoe bepalen deze 'game changers' tot op vandaag mee de manier waarop we ons onderzoek naar negentiende-eeuwse kunst concipiëren en inrichten? In snel opeenvolgende, puntige presentaties, pikken maar liefst twintig specialisten hun mijlpaalmoment uit de recente geschiedenis van het onderzoek naar de kunst van de negentiende eeuw en lichten zij toe waarom en hoe dit moment het vak fundamenteel veranderd heeft. Samen genomen geven deze korte presentaties niet alleen een ongezien overzicht van de ontwikkeling van het vak tijdens de afgelopen decennia, maar leveren zij ook stof voor discussie over de toekomst van het vak.

U kan binnenkort registreren via de website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten