Voorstelling van het boek van Marie Becuwe, met lezingen van prof. dr. Marjan Sterckx en Arnold Eloy
Emile Van Dorenmuseum, Genk
Zondag 8 december 2019
RSVP'en: vóór vrijdag 6 december 2019
Uitnodiging voor de voorstelling van het boek "In de kunst gelogeerd: Kunstenaarsherbergen op het Belgische platteland (1840-1914)" door Marie Becuwe (Mens en Cultuur Uitgevers, 2019) |
Veel kunstliefhebbers kennen de ‘Auberge Ganne’ in het Franse dorpje Barbizon of het ‘Hotel Spaander’ in het Nederlandse Volendam, maar weinigen weten dat ook België in de tweede helft van de 19de eeuw enkele spraakmakende kunstenaarsherbergen kende. De opkomst van de landschapsschilderkunst en plein air voerde steeds meer schilders naar het ‘ongerepte’ platteland. De beperkte mobiliteit verplichtte hen om enige tijd in een plaatselijke herberg te verblijven.
"In de kunst gelogeerd" voert u mee langs de Belgische plattelandsherbergen die onder kunstenaars vaste adressen werden en uitgroeiden tot artistieke ontmoetingsplaatsen. In logementshuizen als ‘Au Renard’ in Tervuren, ‘Hôtel de la Cloche’ in Genk, ‘Het Pannenhuis’ in Kalmthout, ‘De Keizer’ in Wechelderzande, ‘Le Cygne’ in Knokke en ‘Au Repos des Artistes’ in Anseremme schoven talloze kunstenaars jarenlang aan de tafel aan. Schilders als Théo Van Rysselberghe, Hippolyte Boulenger, Félicien Rops, Anna Boch en Henry Van de Velde, namen er plaats naast schrijvers, dichters, beeldhouwers en fotografen.
In veel gevallen betaalden ze de genereuze herbergiers in schilderijen en vierden ze hun creativiteit bot op de muren, plafonds, vensters, deuren en meubels van de herberg. Onder de gasten werden vriendschappen gesmeed en artistieke inzichten en technieken uitgewisseld die het verzet tegen de academische landschapstraditie aanscherpten.
De kunstenaarsherbergen lagen aan de basis van diverse schildersdorpen en speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de realistische en impressionistische landschapsschilderkunst in België. Toch raakten deze plaatsen in de loop van de 20e eeuw snel vergeten. Met "In de kunst gelogeerd" krijgen de kunstenaarsherbergen, hun uitbaters en hun artistiek cliënteel een postuum eerbetoon en opnieuw een voorname plaats in de Belgische kunstgeschiedenis.
Het volledige programma van de voorstelling vindt u in de bijgevoegde uitnodiging. U wordt gevraagd uw aanwezigheid te melden vóór vrijdag 6 december, hetzij via e-mail (info@mens-en-cultuur.com), hetzij telefonisch (op het nummer 0496 805 799).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten