woensdag 20 december 2017

JOB: Conservator Hortamuseum

In het Brusselse Hortamuseum is er een vacature voor de positie van conservator.

De oproep is hier terug te vinden (in het Frans, hoewel men tweetalige kandidaten zoekt die eveneens over een uitstekende kennis van het Engels beschikken). Men kan appliceren tot 18 februari 2018.

EXH: Baudelaire >< Brussel

'Baudelaire >< Brussel'
Museum van de Stad Brussel (Brussel, België)
7 september 2017 - 11 maart 2018


Op het einde van zijn leven bracht Charles Baudelaire (1821-1867) twee jaar door in Brussel, van 1864 tot 1866. Een periode van bitterheid, ziekte en berooidheid die de auteur van Les Fleurs du Mal ertoe bracht een (tijdens zijn leven ongepubliceerd gebleven) virulent en brutaal pamflet te schrijven tegen België en vooral tegen Brussel, met als titel Pauvre Belgique!

Tussen twee vogelnamen of beledigingen door, nodigt de tentoonstelling de bezoeker uit om met Baudelaire als gids de Belgische hoofdstad van de jaren 1860 te komen ontdekken. Het Brussel van de slotjaren van het koningschap van Leopold I, van de Zenne, van de zwarte zeep en de eerste foto's. De sombere visie van de auteur wordt gemilderd door special guests: vrienden of kennissen van Baudelaire die het portret van deze stad aanvullen, zoals Nadar, Victor Hugo, de gebroeders Stevens, Camille Lemonnier, Georges Barral.

De tentoongestelde werken komen vooral uit de collecties van de stad Brussel, zowel van musea als van archieven. Een onuitgegeven onderdompeling in miskende werken van de 19de eeuw. Een primeur daarbij is het grote drieluik waarvan het middenpaneel de 'wegeniswerken' van de overwelving van de Zenne (1868-1871) voorstelt. Dankzij de samenwerking tussen het Museum van de Stad Brussel en het Félicien Ropsmuseum in Namen, kon de schilder geïdentificeerd worden als Louis Ghémar (1819-1873). Van hem zijn ook de prachtige, wat mysterieuze foto's van de Zenne die op de tentoonstelling te bewonderen zijn. Een toevalstreffer voor het Ropsmuseum, dat in het najaar van 2018 een tentoonstelling organiseert rond Ghémar en de "zwans".

EXH: De droom van anderen: Léon Spilliaert, illustrator van Verhaeren, Maeterlinck, Hellens...

'De droom van anderen. Léon Spilliaert, illustrator van Verhaeren, Maeterlinck, Hellens…'
Het Spilliaert Huis (Oostende, België)
19 november 2017 - 2 april 2018


De vierde thematentoonstelling georganiseerd door Het Spilliaert Huis belicht Léon Spilliaert (1881-1946) als illustrator. Bij de meeste kunstliefhebbers zijn ze vrijwel onbekend: zijn illustraties in uitgaven van het werk van Belgische schrijvers als Emile Verhaeren, Maurice Maeterlinck, Franz Hellens, Paul Neuhuys en vele anderen. Spilliaert illustreerde hun dichtbundels en theaterstukken, en zelfs een kinderboek, met tekeningen in Oost-Indische inkt en aquarelverf, of liet zijn inspiratie de vrije loop bij het visualiseren van de droomwereld van de auteurs. Dit rijke deelgebied van zijn kunst wordt door curator Anne Adriaens-Pannier voor het publiek ontsloten. Zij bracht een ruime selectie werken samen die zelden aan het publiek zijn getoond. Naast de gedrukte uitgaven zijn er ook autonome tekeningen en aquarellen te zien die rechtstreeks verband houden met de literaire invloedssfeer.

Met de tentoonstelling gaat een catalogus gepaard, gerealiseerd door Uitgeverij Van de Wiele in samenwerking met Het Spilliaert Huis.

donderdag 7 december 2017

COUR: Belgian Fin de Siècle 1880-1914 [extended deadline]

'Summer Course for the Study of the Arts in Flanders: Belgian Fin de Siècle 1880-1914' Coordinated by the Museum of Fine Arts in Ghent, the Royal Museum of Fine Arts in Antwerp, Mu.ZEE Ostend and the Flemish Art Collection
June 24 - July 4, 2018


In the summer of 2018, several Flemish research centres, universities and art museums will collaboratively organise the fourth edition of the Summer Course for the Study of the Arts in Flanders. This edition zooms in on Belgian Fin de Siècle Art between 1880 and 1914. The target group are master and PhD-students in (art)history from all over the world.

The aim of the summer course is to bring to Flanders, annually, a select group of 20 national and international, highly qualified young researchers and to present them with an intensive 11-day programme of lectures, discussions, and on-site visits. The theme varies annually, with a focus on a different art-historical period each year. The aim is to provide the participants with a clear insight into the Flemish art collections from the period at hand, as well as into the available and most suited research methods, the state of the research and the research needs. After the course, the candidates will be ambassadors for the Flemish arts abroad.

The fourth edition of the summer course is titled Belgian Fin de Siècle 1880-1914 and will take place from June 24 through July 4, 2018. Its content is coordinated by the Museum of Fine Arts Ghent, the Royal Museum of Fine Arts Antwerp, Mu.ZEE Ostend and the Flemish Art Collection. This edition includes excursions to Ghent, Bruges, Ostend, Brussels, Paris, Namur and Antwerp. The language of the Summer Course is English. Some lectures may be in French.

The deadline has been extended. You may apply now through January 7, 2018 [extended deadline].

For practical information as well as the application procedure, please refer to
the course website.